5. maaliskuuta 2013

Aura: Kukkista pöytään

Sarjassamme jääkaapin perältä: vuorossa kukkakaalikeitto! Nyt ollaan ehdottomasti jännän, halvan ja kevyen äärellä. Kukkakaalikeitto on nimittäin ihmeellisen täyttävää. En meinannut saada lautasta tyhjäksi  - ja tämä siis siksi että olin aivan maha pinkeänä, ei mausta joka on sanalla sanoen loistava. Kukkakaalin pehmeä maku sopii todella hyvin sosekeittoon, sillä se luo illuusion kermaisesta keitosta ilman kermaa. Soppa on lisäksi nopea valmistaa ja sopii hyvin myös pakastettavaksi. Eikä siinä vielä kaikki: keitto on maidoton, gluteeniton ja passaa niin vegaaneille kuin vegetaristeillekin.
Kukkakaaleja keitellessä kannattaa muistaa, että enemmän on enemmän - parempi hieman ylikypsät kukkakaalinnuput kuin kovat lohkareet keitossa. Toinen tärkeä pointti: suola. Kukkakaali on itsessään aika mauton, joten reilu ripaus suolaa oikeastaan tekee tämän keiton.

Kukkakaalikeitto
1 keskikokoinen kukkakaali
1 keltasipuli
pätkä purjoa
1 l vettä
puoli puskaa basilikaa
pari reilua lorausta sitruunamehua (jos jääkaapista löytyy tuore sitruuna niin sen kuoren voi raastaa keittoon)
suolaa, pippuria ja chilijauhetta

Kuullota kattilassa pilkottu sipuli. Lisää sekaan pilkottu kukkakaali ja purjo, vesi sekä mausteet. Anna kiehua vartin verran niin että kukkakaalit ovat kypsiä. Lisää basilikan lehdet ja sitruunamehu. Surauta blenderissä tai sauvasekoittimella soseeksi. Tarkista maku, lisää mausteita jos on tarvis. Tarjoile höyryävänä, päälle voi ripotella vaikkapa pinjansiemensekoitusta kuten kuvassa.

1 kommentti:

  1. Onnistuin mokaamaan näin helpolta kuulostavan ohjeen, laitoin vahingossa varmaan pari litraa vettä ja valmistinkin kukkakaalisipuli-juomaa! No, laitoin sitten 10 perunaa kiehumaan ja soseutin ne juoman joukkoon, ja hyvää tuli!

    VastaaPoista