4. kesäkuuta 2013

Aura: Hellejuomia

Se on kuulkaas kesä ny! Tai no, ainakin oli eilen, tästä päivästä en oikein tiedä kun yhtäkkiä mittari näyttää reilusti alta kahtakymmentä ja vettä tihuttaa taivaalta. Joka tapauksessa, kesä se on kun kerta kesäkuukin on alkanut. 
Olimme vastikään opintoihin liittyvällä ekskursiolla Berliinissä. Siellä inspiroivien kohteiden lisäksi maistelin kaikenlaista ruokaa ja juomaa. Saksalaisilla on omituinen viehtymys juomasekoituksiin. Nyt en tarkoita siis mitään smirrejä tai breezereitä, vaan spezejä, schorleja ja radlereita, siis juomia joissa kaksi perinteisesti erillään juotavaa juomaa lyövät iloisesti kättä ja tanssahtelevat nahkahousut jalassa bratwurst kainalossa. Esimerkiksi: kesäkuumalla mitä parhainta janojuomaa on apfelschorle, omenamehun ja soodan liitto. Tai radler, oluen ja sitruunalimsan raikas johdannainen. Lapsena mielestäni parasta pikaruokapaikoissa oli sekoitusjuoma, eli kolan, sitruuna- ja appelsiinilimsan yhdistelmä - Saksassa myös aikuisille on tarjolla salonkikelpoista speziä, kolan ja jaffan yhdistelmää. Näitä juomia taidan tänä kesänä kuluttaa lasikaupalla!
Raikkaita kesäjuomia on helppo tehdä myös itse. Alla reseptit yhteen uuteen tuttavuuteen sekä yhteen vanhaan suosikkiin. Jos jääpalapussit ovat jääneet kauppaan, sopivan rouheita jääpaloja saat jäädyttämällä vettä muovipussissa. Kun vesi on jäätynyt kimpaleeksi, kääri se keittiöpyyhkeeseen ja hakkaa jää rikki vaikka vasaralla tai kaulimella.


Timjamilemonade
Lemonaden aikuisempi versio raikastaa helteestä väsähtäneen mielen. Martha Stewartin ohjeesta tulee noin yksi litra valmista juomaa.

5 sitruunaa
1,5 dl sokeria (tai agavesiirappia)
1 puska timjamia
vettä

Laita kattilaan timjami oksineen, sokeri ja 3 dl vettä. Keitä noin 4 minuuttia, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Lisää sitruunoiden mehu ja 6 dl vettä. Jäähdytä jääkaapissa ainakin tunti. Siivilöi timjamit pois, tarjoile runsaiden jäiden kera.


Moskovan muuli
Moscow mule eli muuli on legendaarinen, 1940-luvulla yleistynyt drinkki. Maun raikkauden takaa lasin pohjalle murskattu lime sekä pidennykseen käytetty ginger beer. Ginger beerin puutteessa juomaan sopii myös ginger ale, joskin tällöin juoma on makeampi ja vähemmän kirpsakka.

3 limelohkoa
ginger beeriä tai alea
kurkkua
(4 cl vodkaa)

Laita limelohkot lasiin, murskaa ne pohjalle. Lisää päälle jäät (ja vodka). Täytä lasi ginger beerillä tai alella, koristele kurkkuviipalein. Kauniita kurkkusoiroja saat aikaiseksi esimerkiksi kuorimaveitsellä.



2 kommenttia:

  1. Ensimmäistä kertaa eksyin blogiinne ja miten hurmaava se onkaan!! Nyt harmittaa, etten ole sattunut tänne aiemmim! :) Tuo timjami-sitruunajuoma menee varmasti juhannuksena kokeiluun, kuulostaa täydelliseltä vaihtoehdolta juhannussaunan juomaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kuitenkin eksyit tänne, Emmiina. Aurinkoista juhannusta sinulle!

      Poista